Gå till innehåll

Bra pris för en elcykel

bra pris för en elcykel

Självklart vill man komma så billigt undan som möjligt, men inte på bekostnad av kvalitet. Vad är ett rimligt pris för en elcykel och vad får man för pengarna? Vi har svaren.

Hitta ett bra pris för en elcykel!

En elcykel är inte bara en cykel med motor, utan det ligger en hel del arbete bakom både ramens utformning och tekniska detaljer. Även om man i första hand tänker på motorn så är batteriet en minst lika viktig komponent. Om batteriet är starkt och driftsäkert garanteras du många års problemfri färd. Och omvänt kan den billigaste cykeln – som tycktes vara ett fynd - bjuda på en rad oönskade problem.

Vad är ett bra pris för en elcykel?

Elcyklar kan kosta mellan 6000 kronor och 100 000 kronor. Hur ska man veta vad som är rimligt och hur billig cykel kan man köpa utan att kvaliteten blir lidande? De allra billigaste elcyklarna och i synnerhet kampanjmodeller av ”no-name”-märken kan vara hyfsade och gå alldeles utmärkt att cykla på om man har tur.

Vanligare är dock att dessa billiga cyklar är klenare i sin konstruktion, har sämre motorer och sämre batteri än om man går upp ett par steg i prisklass. I andra änden av skalan finns de riktigt dyra elcyklarna av exklusiva märken och här är en del av affärsidén att de ska vara dyra och därmed otillgängliga för en stor del av kundunderlaget.

Ett högt pris blir då synonymt med design, klass och smak – lite som när man köper sig en sportbil. Ett högt pris och välkänt märke borgar förstås för kvalitet – men frågan är om man får SÅ mycket kvalitet att det är värt den stora summan pengar. Utmaningen måste därför bli att hitta den mest prisvärda cykeln inom olika segment.

Vilken typ av elcykel för pendling?

Hur gör man det? Börja med att fråga dig vad som är viktigt för dig. Om man bara använder sin cykel ibland eller bara vill ha en elcykel för nöje kan det räcka med en billigare variant. Ska du däremot pendla flera mil till jobbet varje dag – kanske i ojämn terräng dessutom – behöver du sannolikt investera in en något dyrare modell – kanske mellan 12 000 - 25 000 kronor.

För att hitta den elcykel som är bäst för dig behöver du också ta ställning till vilken modell du behöver. En klassisk svängd ram med lågt insteg är enkel att kliva på och av, medan en av de nyare sportmodellerna passar dig som gillar extremkörning i skog och mark. Är det viktigt att kunna välja design och färg samt tillbehör? Och hur många växlar vill du ha? Är det ett måste med en digital färddator?

Ju färre finesser desto billigare elcykel. Det är helt ok att välja en enkel, men funktionell elcykel och har du inte så höga krav kan du bli väldigt nöjd med en cykel för mellan 8000 kronor och 13 000 kronor – då du får mycket cykel för pengarna. Oavsett vilken prisklass du tänker köpa cykel i, bör du välja ett väletablerat märke.

Dels har du då en viss garanti för att alla komponenter håller hög kvalitet, men du försäkrar dig också om tillgång på reservdelar om det skulle behövas. Kända tillverkare är nämligen väldigt måna om sitt rykte och de försöker därför skapa produkter som ska hålla över tid och säkerställa att du handlar av dem även nästa gång du köper ny cykel.

Publicerat den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *