Gå till innehåll

Elcykel Biltema vs Jula

Biltema elcykel

Vill du elcykla till jobbet men tycker att elcyklar av finare märken är för dyra? Räddningen kan vara en billigare elcykel från Biltema eller Jula.

Att elcykla är både roligt och bra för miljön. Vad som däremot kan bli lidande är plånboken – särskilt om du köper en dyr och avancerad elcykel. Som tur är finns det billigare alternativ som gör att du kan spara tusenlappar. Genom att köpa din elcykel på Jula eller Biltema får du helt ok funktion till mycket bra pris. Använder du din elcykel varje dag kan det vara värt att betala mer för högre kvalitet, men för den som bara cyklar ibland kan en billig elcykel vara det bästa köpet.

Hur bra är en billig elcykel?

Frågar du en cykelhandlare får du troligen svaret att du får det du betalar för, men när det gäller elcyklar är det inte så svart eller vitt. Många tycker att Biltemas och Julas elcyklar är helt ok och enkla att använda. Det som är unikt med dessa cyklar är att de tillverkas som ”noname-cyklar” och sedan får de butikens namn. Ofta köps de in i stora mängder och därför blir priset mycket fördelaktigt för dig som kund.

Ofta är funktionerna lite enklare och de har inte lika mycket tillbehör som dyrare cyklar. Men för många är en enkel elcykel med basfunktioner (elassistans) fullt tillräckligt. En billig elcykel kan alltså leverera precis det du vill – bekväm elcykling med hjälp från en batteridriven elmotor. Dessa elcyklar finns ofta i en eller två storlekar så om du vill ha specialmått eller har särskilda önskemål angående ramens utformning kan det bli svårare.

Nackdelar med billig cykel

Det man kan invända emot är i övrigt två saker. För det första vet du ganska lite om hållbarheten, eftersom det inte står något välkänt märke bakom tillverkningen. Å andra sidan kan du ha tur och cykeln kan vara riktigt hållbar. Sköter du om den väl och förvarar den inomhus kan den hålla i många år. Det andra är tillgången på reservdelar.

Om elcykeln ingår tillfälligt i butikens sortiment och cykeln inte är ”standard” kan det nämligen vara svårt att få tag på delar om ett par år. Detta är givetvis retligt och i värsta fall står du där med en helt obrukbar cykel. Å andra sidan kan du kanske köpa två eller tre billiga elcyklar till samma pris som en dyrare skulle kosta. Och återigen – om du använder cykeln ibland kan en billigare elcykel vara det bästa alternativet.

Biltema vs Jula – Vad är bäst?

Jula har ett par olika modeller av elcyklar, vilka säljs under egna märket Kayoba. Elcykel E-legance och Wind har lågt insteg och passar både dam och herr, medan e-Breaker och Mind är sportigare och mer maskulina i modellen och påminner om mountainbikes. Biltema har fler modeller att välja på och här finns allt ifrån klassiska dammodeller (Elcykel Low Step) till Elcykel MTB, Elcykel City Sport och en hopfällbar 20” variant med 7 växlar.

För att hitta den modell som passar dig bäst bör du provcykla några olika varianter. Vissa föredrar flera växlar, medan andra föredrar en enklare 3-växlad elcykel. Prestandamässigt kan det skilja mellan olika cyklar i samma butik, så läs beskrivningen noga för de olika modellerna. Prismässigt ligger butikerna ganska lika och på ordinarie pris kan du få en elcykel för 6999 kronor till 14 999 kronor. Håll utkik efter kampanjer och rabatter – då finns möjlighet till riktiga fynd!

Publicerat den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *