Gå till innehåll

Elmoped eller elcykel?

elmoped eller elcykel

Vilket är smidigast – elmoped eller elcykel? Här reder vi ut vad som skiljer och tipsar om fördelar och nackdelar med båda.

Kanske drömmer du om att köpa en moped, för att smidigt kunna ta dig till butiken eller jobbet? Efter att ha läst den här artikeln har du förmodligen ändrat åsikt och väljer en elmoped eller elcykel istället. Hur kan vi vara så säkra på det? Jo, för båda dessa har alla fördelar som en moped bjuder på – plus några därtill! Med en elcykel och elmoped kan du färdas snabbt och bekvämt men du slipper ansvaret som en vanlig moped innebär.

Vad är bäst? Elmoped eller elcykel?

För det första måste du ha körkort för att få köra EU-moped klass I. För en vanliga ”gammaldags” moped (moped klass II med maxhastighet 30 km/h, tillverkad innan år 2003) behöver du förarbevis. Du behöver också vara 15 år gammal och ha genomgått utbildning hos godkänd utbildare. Du måste även ha avlagt ett godkänt förarprov. Som du förstår är det en hel del tidsödande och kostsamma förberedelser som krävs redan innan du kan börja tänka på att köra moped.

Vad skiljer en elmoped från en elcykel?

För en elmoped där motorn har en nettoeffekt på max 250 watt och där maxhastigheten är 25 km/h behöver du inget körkort. Det finns inte heller någon åldersgräns. Samma sak gäller för elcyklar (elcykel med assistans). Är du över 18 år får du dessutom skjutsa två barn som är under 6 år. Många ser elmopeden som en uppdaterad variant av moped och väljer denna istället.

Största skillnaden är att en elcykel är lättare och enklare i sin konstruktion. En elmoped kan väga uppemot 50-60 kg medan en elcykel väger ca 10-20 kg. Om du parkerar utomhus eller i garage kanske det inte spelar så stor roll, men skillnaden är att en elcykel kan du bära ner i cykelkällare om du skulle behöva. Både elcyklar och elmopeder är ganska stöldbegärliga (fler har insett fördelar och värde) och därför är det klokt att förvara den skyddat.

Dessutom mår batteriet mycket bättre av att stå inomhus i jämn temperatur, än utomhus där kyla, sol och regn kan påverka livslängd och prestanda.

Fördelar och nackdelar elmoped eller elcykel

En elmoped är robust och stark medan en elcykel kan vara smidigare på cykelbanor och i tät trafik. Räckvidden är upp till 15 mil för en elcykel och ca 6 mil för en elmoped. Skillnaden i räckvidd beror på två saker. Dels är elmopeden tyngre (vilket kräver mer energi) och dels gör motorn hela jobbet. En elcykel har den stora fördelen att du kan välja själv hur mycket eller hur lite assistans du vill ha när du cyklar.

Du kan också stänga av elmotorn helt om du så önskar och trampa helt för egen maskin. Med en elmoped är du beroende av att laddningen räcker dit du ska åka – annars blir du stående med en tung moped som är svår att släpa på. En elcykel kan du rulla bredvid dig precis som en vanlig cykel och den väger inte så mycket att det blir något problem.

Publicerat den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *